pirmdiena, 2012. gada 16. aprīlis

Māksla un zinātne veidojot paugurdobes - koksnes atkritumu pārvēršana dārza resursā.


Šāds dobju veids lietots jau gadsimtiem Austrumeiropā un  Vācijā ( pazīstams zem nosaukuma Hugelcultur, tulkojumā no vācu valodas nozīmē „ pauguru kultūra” ). Tā ir dārzkopības un lauksaimniecības metode, kurā koksnes atkritumus (nokritušus kokus un zarus) lieto kā resursu.Tā ir bieži lietota permakultūras sistēmās. 
Paugurdobes dod iespēju saimniekiem atdarināt tādu vielu apriti kas atrodama dabiskā mežā un iegūt dažādus labumus. Koksnes atkritumus (un citas augu atliekas) kas mētajas mežā uz zemes, var pārvērst sūklī, kas lietuslaikā piesūcas ar lietusūdeni, un lēnām atdod to augsnei un tuvumā esošajiem augiem.


Paugurdobes (un grāvji un nogāzes, kas veidoti pēc šīs pašas metodes)
-          Palīdz saglabāt mitrumu,
-          Veido augsnes auglību
-          Uzlabo drenāžu
-          Izmanto koksnes atliekas, kas nav piemērotas citiem nolūkiem.
Paugurdobes ir piemērotas dažādām vietām, īpaši vietām kas rada dārzniekiem izaicinājumu. Pilsētvidē ar sablīvētu augsni, apvidos ar vāju drenāžu un ierobežotu mitrumu u.tml. paugurdobes var ievērojami uzlabot situāciju. Faktiski paugurdobe ir gara ar auglīgu augsni pārklāta kompostkaudze, kurā audzē augus.
Radīt paugurdobi ir relatīvi vienkāršs process:
  1. Atrodi apmēram 6*3 pēdas lielu vietu
  2. Savāc materiālus:
-          Nokritušus lielākus kokus, zarus, sīkus žagarus, sabirušas koku lapas (biomasu pamatkārtai). Izvairies no augiem kas satur augšanu kavējošas vielas (ciedrs, riekstkoks, ozols...)
-          Slāpekli bagātu materiālu (virtuves atkritumi ir labi un palīdzēs nodrošināt slāpekļa un oglekļa attiecību kompostējamā masā)
-          Augsne virskārtai (pietiekami lai nosegtu apakšējās dobes kārtas 1-2 collu biezumā, un nedaudz mulčas materiālu (salmi ir piemēroti).
  1. Vispirms pirmajā kārtā noklāj lielākos kokus, tad zarus, tad sīkākos žagarus un sprunguļus. Paugurdobes strādā labi, ja tās ir 3 pēdas augstas (Metode gan nenosaka stingrus rāmjus dobes izmēriem. Šeit var ļaut vaļu izpausties mākslai.)
  2. Bagātīgi aplej šīs kārtas.
  3. Sāc piepildīt brīvās vietas starp kokiem un zariem ar lapām un virtuves atkritumiem.
  4. Beigās pārklāj dobi ar 1-2 collām augsnes, un pārklāj to visu ar mulčas kārtu.
Paugurdobe vislabāk darbosies nedaudz „ iekonservējusies”, tāpēc vislabāk to sagatavot dažus mēnešus pirms stādīšanas (piemēram, sagatavo gultu rudenī, pavasara stādīšanai), bet paugurdobes var apstādīt vai apsēt arī tūlīt pēc to ierīkošanas. Sēj sēklas vai stādi augus paugurdobē tāpat kā jebkurā citā dobē savā dārzā!  Laimīgu paugurdobju veidošanu! (Happy hugelkulturing!)






Materiāls tulkots no :
http://permaculture.org.au/2010/08/03/the-art-and-science-of-making-a-hugelkultur-bed-transforming-woody-debris-into-a-garden-resource/

2 komentāri:

  1. ...ir koments...
    Atliek tikai ierīkot kādu kaudzi apakš'kuras kaut kas trūd, pūst, rodas siltums un visi apstākļi grauzējiem. Ku jūs teiktu ja visas jūsu sēklas nākamajā dienā tiktu apēstas?!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Esmu ierīkojusi jau daudzas dobes pēc līdzīga principa, un neesmu saskārusies ar grauzēju problēmām. Manā sētā vistām gan šādas dobes īpaši patīk, vai nu vistas, vai dobe jāiežogo.

      Dzēst